Najnowsze żywnościowe start-upy, czyli biznes na jedzeniu

eksperymentalne jedzenie

Start-upy wprowadzające rewolucję w sposobie naszego odżywiania się? Tak, już takie istnieją! Eksperci zastanawiają się, czy możliwe jest, by nowoczesne technologie rzeczywiście były w stanie na stałe zmienić nasze żywieniowe nawyki. Natomiast twarde dane udowadniają, że na inwestycje w start-upy, których działalność ma związek z jedzeniem i piciem wydano w ubiegłym roku przeszło 146 mln dolarów! Oto 7 podmiotów gospodarczych, które planują zmienić nasze postrzeganie żywności i samego procesu jedzenia.

Modern Meadow to początkująca firma, która chce zaoferować nam ekologiczne mięso. Bardzo ekologiczne i pozyskiwane w niezwykle humanitarny sposób, bo… drukowane! Podmiot cieszy się sporym zainteresowaniem inwestorów, dzięki czemu jest już na etapie oczekiwania na zatwierdzenie drukowanego mięsa przez amerykańską agencje ds. żywności i leków. Mięso do drukowania powstaje w laboratorium, a tworzy się je na podstawie minimalnych wycinków z ciał zwierząt. Dzięki temu, nie robi się im żadnej krzywdy.

SixFoods to kolejny start-up, który proponuje coś zupełnie nowego. Zamiast drukować jedzenie, oferuje jednak to złapane w naturze – smakołyki tej firmy mają postać chipsów o nazwie Chirp Chips. Do ich produkcji wykorzystywana jest m.in. fasola, ryż i… pieczone świerszcze. Przekąska jest wysokobiałkowa, a do tego występuje w 3 odmianach smakowych (barbecie, serowe, solone).

Solazyme to marka specjalizująca się w tworzeniu różnych produktów powstających z alg. Dotychczas proponowała już kosmetyki i biopaliwa z tych morskich roślin, a teraz chce jeszcze zachęcić nas do spożywania ich w postaci jajek z alg oraz masła i oleju powstających z tych samych roślin. Mają one służyć do tych samych celów, co tradycyjne produkty tego typu, jednak wyróżniać będzie je niska kaloryczność i stosunkowo niewielka zawartość cholesterolu oraz tłuszczu. Jajka tworzy też start-up Hampton Creek, który zamienniki jajek produkuje z roślin. W sprzedaży są już nie tylko jajka, ale także majonez i ciastka tej firmy.

Kite Hill wychodzi naprzeciw potrzebom wegan i wytwarzać będzie naturalne sery z wegańskich składników takich, jak orzechy makadamia czy mleko migdałowe. Marka Soylent wprowadziła natomiast na rynek napój, którego moc odżywcza jest taka, jakby był posiłkiem. Zawiera naturalne składniki i dodaje energii, idealnie zastępując jedzenie. Ma postać proszku, który trzeba samemu rozpuścić. Unreal tworzy za to zdrowe słodycze – za niemal 20 mln dolarów stworzono słodycze bez konserwantów, produkowane z samych zdrowych składników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *